fluen
om oss
hele historien
Boka til Dennis
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
diverse tips
knuter
fluer
briller
mat
kompass
utstyrstester
liker
bokanbefaling
film
Ny fluefisker
kastekurs
fluebinding
linker
gullfluen
besokstall
salomo-trutta
diverse tips
diverse tips
salomo-trutta
Fiskevett
morroHumorsiden

Visdomsord

            Gi en mann en fisk og han er mett resten av dagen. Lær en mann å fiske, og han er mett resten av livet.

            Å kaste sluk i et nydelig vann, er som å kaste stein på den fineste dama i klassen.

 

Til døden skiller oss ad

Fiskegal ?

Klikk for et større bilde

Klikk for større bilde

Topp utstyr i 1968

Vitser

Fluefiske -

en diagnose ?

De fleste har med fisk hjem,

 Vi har med fisk ut ,

men aldri hjem igjen :-)

artikkelen og illustrasjonen

er gjengitt fra Alt om fiske nr 10 2008

med forfatter og illustratør's samtykke.

Tekst: Per Tørmoen Utgaveansvarlig Budstikka Pluss  Budstikka.Media

Illustratør: Phillip Hauglin

Tilbake

Kona di velger du av kjærlighet. Fiskekompisen er langt viktigere enn som så. Når hele tilværelsens mening samles i ett eneste punkt, når godværet banker inn over fjellet, når klekkingene er så massive at røyeflakene holder morgenmøte i Vakkervika før de velger retning for dagens patruljerunde. når fisket er så bra at du lurer på hvilke av de fire kilosørretene du skal gå for, sånn til å begynne med, før du legger ut på dagens utflukt mot elva med de virkelig store fiskene, da er det bare

en ting som er viktigere enn å være der: å være der med rett mann.


Å velge fiskekompiser med andre ord ikke noe du tar lett på. Kona di skal du tross alt bare dele alt det andre med, fiskekameraten har har du med deg når det virkelig gjelder.

Derfor må en mulig fiskevenn veies og måles etter alle kunstens regler. Den rette er verdt sin vekt i gullfasantopping.


Fiskekompisen er faktisk viktigere enn både sjefen din og kona di, for du har knapp og tilmålt fisketid her på jorden, og unødvendige misser kan være fatale. Mens du tross alt har et helt liv å ta av når det kommer til jobb og samliv.

Jeg mener, en dårlig uke på jobben følges gjerne av nye sjanser uka etter. En stygg fight med kona drukner lett i gledesrusen over forsoningen to dager etterpå.


Å misse sommerens tre feteste fiskedager, derimot, for eksempel fordi kompisen din insisterer på en svipptur til Frøya eller et familiebesøk i Tromsø, (jeg mener, når vi tross alt er her oppe, liksom) - det gjør uopprettelig skade. Og er utilgivelig.

En god fiskekamerat skjønner sånt intuitivt.


En annen, meget viktig egenskap hos fiskekameraten din er at han aldri må være den som trekker gjennomsnittstempoet ned, det kan være katastrofalt.

Tenk deg for eksempel at dere går glipp av en kort klekking i halv sekstida om morran?

Fordi kompisen ikke hadde med mobilen og nå insisterer på å snu for å hente den, og dermed hefte dere i minst en halv time.

Eller hva med dusten som stadig glemmer snella hjemme og for eksempel lurer på om dere ikke bare skal kjøre innom en kompis borti her (bare et par mil lenger oppe i dalen) som han er nesten sikker på er hjemme, for å låne en?

Det går selvsagt ikke. Venner av sånt kaliber får vi overlate til seilerne eller golferne eller andre som ikke har så viktige ting fore.


Vi fiskere har rett og slett ikke råd til å holde oss med den slags folk. Selve utvelgelsen av fiskevenner er ofte en vanskelig øvelse, men det virkelig gode emnet avslører seg alt fra starten; en god fiskekompis-kandidat har liksom alt på plass.

Din humor, ditt syn på fallskjerm kontra CdC, din holdning til garnfiske ... Du forstår.


Det dårlige emnet viser seg som regel ganske fort det og, for alt i planleggingen av en fisketur kommer avgjørende holdninger fram; innstilling til å gå tre timer med sekk, vektlegging av pappvin versus kneippbrød, evnen til forstå at en liter cognac veier mindre enn to halvlitere med pils, og så videre.

I tillegg kommer holdninger til og kunnskap om det fisket akkurat du er hekta på, naturligvis, men det skjønner du nesten ut av de andre tingene. Ingen skarpskodd ørretjeger kommer tre timer for seint til en avtale eller drar på tantebesøk til Tromsø, for å si det sånn.


Forskjellen på en wannabe-fiskekompis og en seriøs kandidat er med andre ord som forskjellene mellom en Toyota Corolla og en Porsche 911.

Begge ser like ut for mora mi, men det er oseaner imellom. Du merker det med en gang du gir gass.

Feil mann havner umiddelbart etter. Og der blir han.

Er fluefiske en sykdom?

- Neida! forsikrer de fleste fluefiskere. Jeg har, derimot, delvis av egen erfaring, kom­met til at det er nettopp det det er. Hvis en foretar en fordomsfri og grundig diagnostisering av feno­menet, vil kanskje flere bli overbevist. Det farlige er at fluefiskeren selv ikke er klar over tingenes til­stand, og at omgivelsene, i alle fall til å begynne med, tror at det er en sunn og fin hobby.

Når de bisarre personlighetsforandringene som er typisk for tilstanden inntreffer, er det som regel for sent, og tragiske konsekvenser uunngåelige. Utsiktene til helbredelse er heller dårlige. I motset­ning til ved beslektede avhengighetsforhold, virker totalavhold umulig. Det dreier seg om å gjøre situa­sjonen lettest mulig å leve med, både for den syke og for omgivelsene. Den eneste motgiften er para­doksalt nok bare å fortsette med fluefiske.

I det følgende beskriver jeg et typisk sykdoms­forløp - et kasus - ved hjelp av 32 stadier for å få bedre oversikt og for lettere å gjenkjenne sympto­mene. Den syke beskrives i det følgende som han ene og alene fordi det ser ut til at menn er mest disponert.


SNIKENDE SMITTE


Det begynner med at han får lyst til å prøve fluefis­ke. Den snikende smitten overføres ofte fra blader, venner og bekjente. Til og med TV ser ut til å ha blitt en smittekilde. Arv er en annen vanlig årsak. De nærmeste tror dette er flott, så overgangen til stadium 2 går greit. Vedkommende anskaffer flue­stang, snøre, snelle osv. og begynner å ta små turer for å prøve seg litt.

Stadium 3: Han får sin første fisk. Dette er en sterk opplevelse, så han blir mer opptatt av emnet, kjøper et par bøker og tegner abonnement på flere blader. Han har kanskje begynt å bli litt vel interes­sert? I alle fall tenker han på fluefiske i tide og utide. Omgivelsene aner fred og ingen fare.

Så skjer det. Han må ha et nytt snøre. Dette skaffer han seg så fort som mulig, uansett om øko­nomien tillater det eller ikke. Kona synes 500-600 kroner er mye for en farget snor, spesielt når han allerede har en. Nå vil han lære mer og oppsøker en fluefiskeklubb. Vi er over i 5. stadium.

UTSTYRET ER AVGJØRENDE


I fluefiskeklubben får interessen ny næring. Han ser dyktige folk kaste og får prøve forskjellig utstyr. Fort finner han ut at han må ha en ny stang. Utstyret er o det avgjørende (stadium 6). Han er besatt av tanken på en ny stang, men synes kanskje det er litt vanskelig å si det til kona. Lite aner han og hun hva som ligger foran. I stadium 7 er all motstand brutt ned, og han kjøper den nye stanga. Han argumen­terer i det vide og det brede om hvor bra og fornuf­tig dette kjøpet er. De nærmeste begynner å ane at ting er en smule ute av kontroll.Han begynner å bruke den nye stanga, og tem­melig fort melder tanken på en ny og bedre snelle som matcher stanga, seg. Snøreklassen er selvføl­gelig ikke helt riktig på snørene han har, så han må ha nye snører og ekstra spoler. Nå skal han være smart og kjøpe en skikkelig bra snelle, så det blir en engangsinvestering. Han begynner å bearbeide omgivelsene for på sikt å kunne rettferdiggjøre innkjøp av disse tingene. Han kan være raus, pliktoppfyllende fyllende og uvanlig blid og hyggelig. Men bak fasa­den ligger tanken på en ny, flott supersnelle og lurer. Denne kynismen er typisk for stadium 8.


MÅ HA

Til slutt kjøper han den nye snella, ekstra spole og,, to snører. Han forsikrer alle om at dette er det beste som er å få, så det skal ikke gjenta seg. Det tragiske nå er at han har kjøpt en snelle som er for bra for stanga. Hvordan takler han det? Selvsagt! Ved å selge de to stengene han har og legge litt imellom, kan han få en stang som matcher snella. Dette er jo fornuftig, da han på denne måten vil få mye mer ut av fisket. Faktisk MÅ han ha stanga for å kunne klare en del typer kast.

Nå er han ille ute. Gribbene sitter klare med nye interessante snøretaperinger og andre godsaker. Nå kjøper han rett og slett stanga uten å lagenoe nummer ut av det.

han  forklarer lett henslengt at han gjorde en bra deal,

 og at han bare måtte betale et lite mellomlegg. Stengene solgte han til noen venner. Han er blitt en smittebærer i stadium 11.

Fiskesesongen er snart over, og han går vinte­ren i møte. Her ligger nye farer og venter.

I stadium 12 har han begynt å sysle med tanken på fluebinding. Han melder seg på et kurs, gjør de nødvendige innkjøp og viser med et greit regnestyk­ke hvor lurt dette er. Han sitter utover natta og lærer de grunnleggende teknikkene, og for å blidgjøre kona, binder han et par øredobber (13).

 Videre går han til innkjøp av flere bøker og begynner å pugge latinske navn på akvatiske insekter. Han skal bli imitasjonsfisker (14)!

 Imidlertid begynner fjær og hårrester i huset å bli et irritasjonsmoment. Derfor kjøper han en kjekk liten søppelsekk-holder til bordet, en liten støvsuger og en bordlampe med lysrør. Dessuten har han funnet ut at det er uråd å binde de rette fluene med de indiske nakkene han kjøpte til å begynne med. Han kjøper en 3. grads Hoffman grizzly-nakke. En aner konturene av utstyrshysteri også på fluebindings­fronten. Tanken på en skikkelig bra bindestikke har begynt å gjøre seg gjeldende. Hvordan skal han ellers kunne binde et fallskjermhackle på krokstør­relse 28? Han er jo imitasjonsfisker!


NY SESONG


En ny sesong begynner, og han trop­per opp på møtestedet. Han har kjøpt vest med 33 lommer (som må fylles opp) til seg selv i jule­presang. Og gribbene står klare. Stakkars mann! Han kan jo ikke servere en parachute på 28-krok til den selektive kjempeør­reten med en 5/6'er tang. Nei, som imitasjonsfisker etter sky fisk, må han ha en2/3'er stang, og beklageligvis også ny snelle og snører (stadium 17).

Dette blir tøft å forklare. Han prøver seg med at det er en sunn og utviklende hobby, og at han kunne ha drevet med mindre oppbyg­gende ting. Dessuten er han invitert på laksefis­ke i sommer med noen som har skikkelig pei­ling. Men det er ikke så farlig. Han får låne utstyr, forsikrer han. Kona resignerer (18).

Sommerferien legges til gode fiskeområder i innlandet. Kanskje kona burde prøve seg på flue­fiske? Det var synd han solgte den første stanga. Kanskje han skal kjøpe en rimelig stang til kona som overraskelse? Det hadde vært en perfekt utvikling. Dra på fiskeferie som et team (19)!

Han går fast på møtestedet til klubben og utvikler seg som kaster, men han får ikke riktig til de avanserte kastene som starter fra vannet. So what? Ny stang, nytt merke. Det får bare stå til. Han får nye venner i miljøet, men tilhører hel­digvis den riktige klanen (20).

Nå kan han tillate seg å se ned på andre som går med håpløst foreldet utstyr fra i forfjor. Slangen i«paradiset» er den gamle dusten som går med karboronstang (!) og kaster som en djevel.

Nå kan en tydelig se hvordan personlighe­ten forandrer seg, og at tankegangen er gjen­nomsyret av fordreininger og benektelser. Sykdommen har slått ut i full blomst. Hans sinn er fullstendig styrt av ønsker og begjær om sta­dig nytt utstyr. Stormannsgalskap og paranoia ligger og ulmer. At alle bortsett fra guruen opp­fattes som konkurrenter, er typisk for stadium 21. Fanatisme, intoleranse og meningsløse sky­lapper... han er fortapt.

Det begynner å bli for mye for kona (22). I

heimen er han fjern og utilnærmelig. Han tar seg

sammen i ferien, bare for å havne på laksefiske, få en laks som resultat av nybegynnerflaks og

ramle utpå en ny runde med utstyrshysteri (23).GALOPPERENDE HYSTERI

Nå går det bare en vei - nedover! Enhånds sjøør­ret i issørpa, saltvann, gjeddefiske og kastekon­kurranser (24-28). Symptomene blir synlige for alle! Tilstanden galopperer: Stadig mas etter mer utstyr fordi han ikke får det samme kicket av nytt utstyr lenger - må ha mer i stadium 29. Avfall etter binding og flueutstyr ligger overalt. Han er konge i miljøet, men hjemme er det bare bråk. Han greier ikke å snakke om annet enn ting som er relatert til fluefiske (30). Økonomien er alltid i ubalanse (31). Han klarer så vidt jobben, men er ukonsentrert, og sitter mye i telefonen med andre fluefiskere. Alt er sentrert rundt denne merkelige sporten. Han har nådd stadium 32.


KONA PAKKER OG REISER.
 Da jeg ble født fikk jeg valget mellom å ha god hukommelse eller å være utrolig god til å kaste med flue. Jeg husker ikke hva jeg valgte.


----------------------------------------

Superfiskeren


Det var en fisker som var ute fra morgen til kveld å fisket i et skogsvann dag etter dag uten å få fisk, men i kveld skulle han ta den, så han ringte kona og ba henne sette i gang panna, det endte med at han måtte innom butikken for å kjøpe ørret på veien hjem.

Da sa kassadama at hu skulle si fra kona hans at han heller skulle kjøpe koteletter...


----------------------------------------

Selgeren


En ung gutt fra en by i Nord Norge flyttet til Oslo og gikk til ett
stort kjøpesenter for å søke jobb. Sjefen for kjøpesenter spurte: "Har
du noe selgererfaring?" Gutten svaret: "Nåååå, jooo, har nok jobbet som
selger hjemme i bygda."

Ettersom sjefen syntes gutten virket trivelig og frampå, bestemte han
seg for å ansette ham. "Du kan begynne i morgen tidlig" sa han til gutten.
"Jeg kommer ned etter vi har stengt i morgen kveld og ser hvordan du
har hatt det på din første dag på jobb."Gutten hadde en tung dag, men til slutt var den ferdig. Etter stengetid
kom så sjefen ned som han hadde lovet dagen før. "Hvor mange salg
gjorde du i dag?" Spurte sjefen. Gutten svarte: "Ett."

Da ble sjefen litt forundret og sa "Bare ett!? Våre selgere bruker
normalt å gjøre mellom 20 og 30 salg på en dag. Hvor mye penger var det
snakk om?"
Gutten svarte: "1 911 138 kr.
"Sjefen ble svært overrasket og sa: "1 911 138 kr!!! Hva solgte du til
han?"

Gutten svarte: "Først solgte jeg en liten fiskekrok. Så solgte jeg en
mellomstor fiskekrok. Deretter solgte jeg en stor fiskekrok. Siden ble
det fiskesnøre. Da jeg spurte hvor han skulle fiske, svarte han at han
skulle dra ned til kysten. Da sa jeg at han kunne trenge en båt, så vi
gikk ned til båtavdelningen. Der solgte jeg han den store Baylineren
med dobble motorer. Deretter viste det seg at hans lille Honda Civic
ikke kunne dra den store båten, så jeg tok med han til bilavdelingen og
solgte han en Chevrolet Tahoe 4-hjulstrekker.

"Sjefen, som nå var i sjokktilstand sa... "Så du mener altså at en mann
kom inn for å kjøpe en fiskekrok og du klarte å selge han en båt og en
bil????"
Da svarte gutten glatt: "Nei, nei! Han kom inn og skulle kjøpe
tamponger til sin kone, og da sa jeg at han like gjerne kunne dra og
fiske, ettersom helgen allikevel var ødelagt!"Fiskekort


Et par unge karer stod og fisket i favorittvannet utenfor allfarvei da viltvokteren plutselig spratt fram.- Den ene av guttene kastet stanga i fra seg og begynte å løpe som en gal gjennom skogen, med viltvokteren i hælene.- Etter en god løpetur stoppet gutten endelig, med hendene på knærne for å få igjen pusten. - La meg få se fiskekortet ditt, gutt, peste viltvokteren.- Unggutten dro da straks opp et gyldig fiskekort av lommeboka. -Vel gutt , sa viltvokteren. - Du må være så dum som det går an å bli. Du hadde ikke behøvd å løpe fra meg når du hadde gyldig fiskekort!-. Nei, det stemmer, svarte gutten lurt. Men du skjønner det at kameraten min har ikke gyldig fiskekort!


-------------------------------------

Pyjamas


En mann ringte hjem til sin kone og sa: "Kjære, jeg har blitt spurt av

sjefen min om jeg og en del andre kollegaer vil være med på fisketur.

Vi vil bli borte i en uke, og dette er en god anledning for meg til å

be om forfremmelsen som jeg har lyst på. Så kan du være så snill å

pakke nok klær for en uke fremover og ta frem fiskeutstyret mitt? Vi

drar rett fra kontoret og jeg svinger hjemom for å hente sakene mine.

Og, kan du være så snill å pakke ned den nye blå silkepyjamasen min?


Kona tenkte at dette var litt merkelig, men som den gode kone hun er, gjorde hun som mannen ba om. På slutten av uken kom han hjem. Han så trett ut, men var ellers i fin form.

Kona ønsket han velkommen hjem og spurte hvordan det hadde gått? Han sa. "Ja! Det ble mange laks, noe ørret og litt sverdfisk. Men hvorfor pakket du ikke med min nye blå silkepyjamas slik jeg ba deg om?"


Kona svarte:" Det gjorde jeg. Den ligger i fiskevesken din....."


-----------------------------------------

FISKEGAL?


MISTENKER DU AT NOEN som står deg nær, er rammet av fiskegalskap? Dette kan du se etter:


Rastløshet og uro. Klarer ikke å sitte stille eller konsentrere seg om hverdags­lige gjøremål.


Får fiskeblikk, blasse, tomme øyne - gjerne kombinert med unormalt store pupiller.


Begynner å hemmeligholde fiskingen, og tar fri fra skole eller arbeid for å fiske.


Viser uventet interesse for å være med på storinnkjøp på kjøpesenteret, men tilbringer det meste av tiden foran akvariene i dyrebutikken.


«Luftfisker» når han tror seg usett i hjemmet eller på arbeidsplassen. Svinger en imaginær stang fram og tilbake i luften. Gir tilslag og utfører innsveivings­bevegelser.


Blir manipulativ og beregnende, og organiserer omgivelsene sine slik at han får mest mulig tid for seg selv til fisking.


Endrer språk og sjargong. Anvender fiskemetaforer i dagligtalen. Eksempel: Kaller en gravid kvinne for rogndiger og spør om når hun skal gyte.


Begynner å stjele objekter fra ulike steder. Fibrene i gulvteppet kan ende som en serie fluer som trengte nøyaktig den fargenyansen på kroppsdubbingen, og barbiedukkens rosa kjole kan bli flotte ryggskjold på en rekeimitasjon.


Er humørsyk og lunefull. Står stille og sturer i kjelleren i timevis. Går i ringer rundt matbordet, før han plutselig setter seg ned og glefser i seg alt på taller­kenen. Lat som ingenting. Han leker bare at han er ei røye!

  

Et fluen medlem ble sittende helt alene på hytta,etter en vellykket fiskedag, da kreativiteten slo til, og denne fantastiske filmen ble lagd..
  

Skjønner nå hvorfor vi har så mange besøkene fra U.S.A :-)