fluen
fluen
om oss
hele historien
Boka til Dennis
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
2013
diverse tips
knuter
fluer
briller
mat
kompass
utstyrstester
liker
bokanbefaling
film
Ny fluefisker
kastekurs
fluebinding
linker
gullfluen
besokstall
salomo-trutta
diverse tips
diverse tips
salomo-trutta
Fiskevett
morro

Fjellvettregler

Fjellvett

 

  

  1.     Legg ikke ut på langtur uten trening.
  2.     Meld fra hvor du går.
  3.     Vis respekt for været og værmeldingene.
  4.     Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
  5.     Lytt til erfarne fjellfolk.
  6.     Bruk kart og kompass.
  7.     Gå ikke alene.
  8.     Vend i tide – det er ingen skam å snu.
  9.     Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Nye fjellvettregler 2016

Klikk for større bilde

Fjellvettregel 1: Legg ikke ut på langtur uten trening


For å ha glede av en langtur i fjellet, må du skaffe deg skikkelig trening før turen. Tren helst med sekk utenfor løype, og gjennomfør treningsturen selv om vær og føre er dårlig. Fjellturens lengde må tilpasses din fysiske og psykiske form, din erfaring og det utstyret du har med.


Fjellvettregel 2: Meld fra hvor du går


Det er viktig å melde fra hvor du har tenkt å gå, slik at letemannskaper kan finne deg dersom noe skulle gå galt. Få tips om hvem du skal melde fra til, og hvordan avtalen kan gi rom for frihet underveis. Mange turisthytter, hoteller og pensjonater har spesielle kasser der du kan legge skriftlig beskjed om hvor du har gått. Dette kan være til hjelp for evt. redningsmannskaper.Fjellvettregel 3: Vis respekt for været og værmeldingene


En gammel regel sier at man alltid skal respektere en dårlig værmelding, men ikke ubetinget stole på værmeldinger. Uansett værmelding bør du være rustet mot været. Husk at selv frisk bris kombinert med sludd eller kulde kan gi forfrysninger. Værmeldingen gir ingen detaljerte varsler om alle de lokale værvariasjonene i våre fjellområder. Selve varslet er ofte riktig, problemet er å forutsi nøyaktig tidspunkt for værendringer. Ta derfor hensyn til værvarslene også i tilgrensede strøk og følg selv nøye med i værutviklingen.


Fjellvettregel 4: Vær rustet mot uvær og kulde


Når du ser uværet komme, eller det blir kaldere, bør du straks ta på deg godt med klær. Ytterst en vid anorakk, lange vindbukser, vindvotter og et varmt hodeplagg. Det er viktig at du gjør dette i tide! Frosne fingre og vind har mange ganger gjort det umulig å få på seg klærne. Stå med ryggen mot vinden og hjelp også de andre med å få klærne på. En vindsekk kan være god hjelp.Fjellvettregel 5: Lytt til erfarne fjellfolk


Fjellfolk med erfaring og lokalkunnskap kan gi deg nyttig informasjon. Lytt til hva de har å si og still gjerne spørsmål om veivalg og terreng.


Fjellvettregel 6: Bruk kart og kompass


Ha alltid med kart og kompass og lær deg å bruke det. Studerer du kartet før turen og tegner inn ruten du skal gå, har du lagt grunnlaget for en sikker gjennomføring av turen. Følg godt med på kartet også når det er klarvær og god sikt, så du vet til enhver tid hvor du er. Når været først tjukner til, kan det være overraskende vanskelig å fastslå nøyaktig hvor du står. Stol på kompasset. Bruk kartmapper festet rundt halsen og livet. Et løst kart kan lett bli tatt av vinden. Ta gjerne ut retningen mot terrengdetaljer som kan lede deg mot målet.


Fjellvettregel 7: Gå ikke alene


Går du alene, kan ingen gi deg øyeblikkelig hjelp eller få varslet redningsmannskaper hvis du har kommet i vanskeligheter. Dette betyr ikke at du uten videre kan føle deg trygg om du er med i et følge. Et følge er aldri sterkere enn det svakeste ledd.


Fjellvettregel 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu


Hvis du ikke er sikker på om du vil nå målet pga. dårlig vær eller føre, snu og gå tilbake. Forsøk ikke å trosse været, andre kan sette livet på spill under forsøk på å redde ditt liv. Legger du om turen, husk å gi beskjed til den hytte som venter deg. Legger du ut på tur i frisk bris og usikkert vær, så gå helst mot vinden. Da er det lettere å gå tilbake.


Fjellvettregel 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig


Sterk vind gjør påkjenningene større. Avpass farten etter den svakeste i følge, og unngå å bli svett. Hvis dere går bak hverandre i rekke, bør du stadig snu deg få å se at de andre følger med - i uvær er det vanskelig å høre at noen roper. Husk å spise og drikke ofte. Ved anstrengelser trenger kroppen mer drikke enn du føler behov for. Vent ikke, med å grave deg inn i snøen til du er utslitt, noen timer i en snøhule klarer du godt. Prøv å grave deg inn en gang du har overskudd, så har du skaffet deg litt erfaring. En vindsekk kan også være et brukbart nødly.